DOGUE DE BORDEAUX

Grupp 2 

Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Dogue de bordeaux är en av Frankrikes äldsta hundraser. Den omnämns redan på 1300-talet. I mitten av 1800-talet användes hundarna för jakt på till exempel vildsvin, som vakt av hem och boskap eller som hjälpreda till slaktaren. Rasen minskade kraftigt i antal under de båda världskrigen och var nära nog utrotad efter det andra världskriget, men fick en ny start under 1960-talet. Den första individen importerades till Sverige 1992 och första kullen föddes 1994.

Användningsområde

Tidigare användes rasen för vakt och jakt, men numera anses den mest lämpad som sällskapshund.

Hälsa

Många tenderar i dagsläget att bli för tunga. Allt för tjocka och många rynkor i ansiktet kan påverka individens ögon negativt. Rosslande andning och överdriven salivproduktion kan ses som tecken på andningsbesvär. Ta reda på föräldradjurens historik när det gäller dessa problem. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) förekommer. Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) med fokus på sund anatomi och ögonstatus.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är väldigt trogen sin familj. Kan vara reserverad mot främlingar. Den har ett väl utvecklat luktsinne och kan med fördel aktiveras med sökaktiviteter. Med rätt motivation lär den sig snabbt. Det finns vaktegenskaper i rasen, en del individer besitter mer - en del mindre.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 60-68 cm och tikar 58-66 cm. Vikt för hanar är minst 50 kg och tikar minst 45 kg. Någon maxvikt finns ej. Färgen är enfärgat i alla nyanser av rödgult, från mahogny till isabella (gulvit). Masker i färgerna röd, brun och svart är godkända.

Pälsvård

Pälsen är dubbel och bör borstas mer vid fällningsperioderna, däremellan fäller de små hår. Pälsen bör alltid torkas efter bad då den är blöt länge. Klo- och öronvård bör utföras varje vecka.

Övrigt

En dogue de bordeaux är en mycket personlig hund.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben

Mer information om rasen och dess exteriör, hittar ni i länkarna här under




Mina ord om Dogue de Bordeaux

Första frågan jag brukar få när folk som inte känner till rasen frågar är "är det mycket vakt i dom?" Javisst är det vakt i dom, men det är ingen lömsk eller opålitigt vakt. En Dogue de Bordeaux har full koll på vakten - utan att vara aggressiva.

Det tycker jag som hundägare och uppfödare är en stor trygghet, att jag kan lita på mina djur.

Fast det är en stor och tung ras, så är dom otroligt barnkära och älskar att vara en del i familjen. Dock ska man alltid ha i åtanke att det är en stor ras med lång mognadstid, som många gånger varken har koll på vad dom har benen eller svansen (med tanke på väldigt små barn).

Mänsklig vän

En Dogue de Bordeaux ligger gärna inne och njuter av umgänget av sin familj en regnig dag. Lika mycket som dom älskar att hänga med i skog och mark en solig höst dag. Jag brukar jämnföra dom med oss människor. Man kan inte gå på högvarv alltid, det uppskattar jag som mamma, heltidsarbetande och hundägare, att man behöver inte gå mil varje dag för att göra en Bordeaux nöjd. Deras största nöje är att vara med sin familj, sen vad ni gör, ja det är bara en bonus. Ibland räcker det mycket väl med normal vardags motion och lite hjärngympa som ex personsök efter någon i familjen som gömmer sig. lika kul för både tvåbenta som fyrbenta.

Jag uppfattar att Dogue de Bordeauxer är mycket duktiga simmare. Dom tar gärna varje tillfälle i akt - så även i en och annan lerpöl..

Som Dogue de Bordeaux ägare måste man kunna tillgodose ofantligt mycket humor, många våta pussar och vara beredd att bli så enormt älskad, som bara en Bordeaux kan älska sin människa. o ja just det, en sak till.. Dom är beroendeframkallande.

En gång Dogue de Bordeaux- alltid Dogue de Bordeaux

Vår ras - Dogue de Bordeaux har för tillfället ingen egen rasklubb i Sverige. Vi ligger numera under Klubben för gårds-och-boskapsvaktare. Där jag själv sittit med som viceordförande i styrelsen. Ett arbete som jag som förtroendevald tagit mig an med stor stolthet och respekt, Men var sak har sin tid och arbetet i klubben är numera pasé för min del. Ibland måste man bara börja inse när det är dags att dra i handbromsen.
Ni kommer direkt till klubbens hemsida genom att klicka på länken här under

Önskar du bli medlem i vår specialklubb? 
Ni kommer direkt till medlemssidan genom att klicka på länken här under

Vi ligger även under specialklubben 
Svenska Molosser- och herdehundklubben
Ni kommer direkt till deras hemsida genom att klicka på länken här under