MÅLET MED VÅR AVEL FB

Frallorna så som Bordeauxerna har ungefär samma dåliga utgångsläge om man pratar med försäkringsbolag, eller dom som inte kan (eller är villiga att intressera sig av) rasen. Men pratar man med fralleägare själva, tror jag inte det finns många som säger "aldrig mer en fralla.." det är nog snarare "en gång fralla - alltid en fralla". Så blev även fallet för oss! 
Men vi skall inte hymla om att inte de finns sjukdomar, för tro mig - det gör det. I och med deras korta skalle, kan andningen i många fall skapa hälsobesvär som besvärar andningen. Fransk Bulldogg så som Dogue de Bordeaux är dom en brachycefal ras, om har ett ännu sämre utgångsläge när det gäller värmekänslighet, luft osv.. En vanlig operation för en Fralla är " brachycefala syndromet" Det innebär att dom kan få trånga, rigida näsborrar, ett långt gomsegel och en i förhållande till sin storlek trång luftstrupe. Dom kan helt enkelt få helt enkelt svårt att få tillräckligt med syre när dom andas. Sekundärt till att dom får andas hårdare för att lyckas syresätta sig får dom i sin tur problem med magen; aptiten är sämre och dom kan då kräkas lättare.

Här hos oss lever Fransk Bulldogg på samma sätt som en Dogue de Bordeaux. Dom sover ihop, busar ihop, går långa promenader ihop, äter ihop, simmar ihop, myser ihop. Kalla dagar bär Frallan täcke - då gör dom stora det också. 10 kg vs 50-60 kg, här gör vi ingen skillnad. Och det är liksom lite av vårt motto.

Färger och registrering. För ett obildat öga kan det vara svårt att veta både vad skillnaden på att ingen stamtavla, stamtavla i skk, importstamtavla, stambokförd i andra organisationer..och så var de det där med färg. Vilka färger är egentligen accepterade för att kunna tävla och registrera valparna under tex FCI som en renrasig Fransk Bulldogg? Detta är en Fransk Bulldoggs standardfärger;

 1. Den första kallas för brindle. Det är en svartaktig färg som kan innefatta mindre ljusa fläckar.
 2. Fawncolor är en beigeaktig färg som ibland beskrivs som grå.
 3. Den tredje och sista är pied. Det är en vitaktig färg som innefattar svarta delar, framförallt i ansiktet.

En Fransk Bulldogg har extremt många likheter med en Bordeaux - fast i mer koncentrerad form. Så valet av andra ras i vår kennel, kom helt naturligt. På samma sätt som Bordeauxerna vill vi vara med och göra vad vi kan för att förvalta rasen till nästkommande generation. Det är vår skyldighet som seriösa uppfödare! För oss är hälsan viktigare än priset - tänk på det när ni som valpköpare väljer uppfödare.

Dessa krav ställer vi på våra Fransk Bulldoggs innan vi låter dom gå i avel;

 • Ögonlyst UA (Utan Anmärkning)
 • Patella UA
 • Hjärtscannad UA
 • Vi använder endast hundar som inte påvisar några kliniska besvär.
 • Vi använder inte några hundar som påvisar dåligt temperament.
 • Vi använder inte några hundar som påvisat allergi.
 • Vi använder inte några hundar med ryggproblematik.
 • Vi använder inga hundar med knipna näsborrar.
 • Vi använder endast hundar som uppnår vår rasstandard.
 • Vi använder endast hundar som nyligen gjort hälsoundersökning U.A.
 • Vi gör endast kombinationer vi själva tror på och har planer på att själva behålla valpar ifrån, till vårt framtida avelsarbete.