Nytt år - nya mål

14.01.2023

Hoppas ert nyår varit fint. Här sov våra hundar sig igenom hela nyår, fast vi har grannar som skjuter värre än värst. Men man kan inte få allt här i livet 😅

Sitter och spånar på vad detta året kommer bringa oss på hundfronten och vad vi har för mål. Vårt första mål är att vi ska flytta in i vårt andra hus. Det är en stor milstolpe. Sen att tomten och det nya hundhuset inte kommer vara klart på flyttningsdagen, nej det är lite skit samma. Vi flyttar med alla hundhus och gårdar vi har här. Vill ärligt talat bara få lugnet att ha ett hus, ett hem. 

Vi plannerar för 1, möjligtvis 2 Ddb kullar under året. Vi får se lite hur det blir. 

Dante och Delma fyller 2 år i augusti och vi planerar att åka på ett par utställning utomlands med dom och Too Da Loo under året, bla Europavinnaren i Danmark i Maj.  
Så nu har jag bara egentligen en hund henma som jag kan tävla med här hemma i Sverige och det är Ada. Jag tror ärligt att hon redan hade varit klar om inte det hade varit Covid. Undra hur många av hundarna som föddes 2019-2020 som fortfarande inte är klara med sina titlar, det måste vara ett sjukt tapp jämnfört med tidigare år, eller nu efter när juniorerna plockar certen. Men men vi får kämpa på. Ska bli mysigt att bara åka med henne själv, det är väldigt många år sedan jag bara har haft en hund med mig.

Önskar även att tiden skall räcka till så vi hinner köra lite viltspår och önskar att vi får tid att hänga med våra partners in crime Bettan & David ♡

Lilla Esther som vi behöll avelsrätten på ska gå sin första valputställning. Det ska bli kul att få följa det lilla livet ♡

Frallorna vet jag inte vad som kommer ske. Hade gärna sett att Bonbonetti gått i avel en gång till, för jag älskar henne och jag älskar hur Coco är. Men jag har verkligen inte plats att behålla en valp just nu, så det får vänta tills det ser annorlunda ut. 

Men det som knäcker mig är det att Canuck börjar bli så gammal. Jag är verkligen tacksam för varje dag, men ångersten att fundera på att "var det den sista julen.." "sista nyår.." "är detta det sista året?" eller är det kanske bland de sista åren om jag har tur? Det gör så ont att ett hundliv går så snabbt. Och det gör mig ännu mer ont att det finns typ ingeting efter han. En kull. Och visst, jag har ju JR efter han, men jag hade helst velat sett ett par olika kombinationer med han. Här kommer liksom problemen med SKK och deras index. Eller att dom inte godtar röntgen avläsning utomlands. Canuck har avläsning från Frankrike, betydligt bättre än i Svergie. Men det tjänar ingenting till. Det tjänar inte heller någonting till när du importerar hundar och inte kan tillgodose dig hundens kullsyskon/ föräldrarsjurs osv resultat för att nå ett ind ex över 100 så det är OK att göra en kombination. Jag ser fortfarande inte att ett röntgen resultat och stopp i kombinationer skulle göra en dysplastisk moloss ras friskare. Det är inte höfterna dom dör av. Fråga mig, det är i år 16 år sedan Kurre föddes. Sedan dess har vi haft Kurre, Canuck, Atena, Wishan, La La, Ada, Jr, Tuddan, Bastian (avelsrätten), Dante, Delma, Esther (avelsrätten). 12 stycken. Alla lever utom Kurre som gick bort 12 dagar innan sin 10 års dsg. De första 4 är röntgade med samma eller liknde resultat. Canuck 8.5 år har aldrig besökt veterinären förutom när det är vaccination. Aldrig Kurre heller nrö han levde. Atena likaså om man bortser från prog test vi parning. Wishan åkte på livmoderinflammation, men vad jag vet så har inte det med höft resultstet att göra 😅 och resten har inget röntgen resultat än. Jag anser att det finns såååå många fler saker man bör ha koll på innan hundarna går i avel. Det är ens förbannade plikt att ha det som uppfödare, eller om man nu ska titulera sig som professionell sådan. 
 
Önskar att fler hade tänt så istället för att ta dom i avel tidigt, för ju tidigare man tar dom desto större kullar blir det osv.. kom igen. Kullsyskon paras med två andra kullbröder eller kanske samma. Varför väljer man kvantitet istället för kvalitet och unika kombinationer? För att man kan för att indexet är över 100. Avelsbasen blir skit i Sverige och åter igen får man vända sig utomlands för att söka andra linjer, dvs samma sak igen. Det går alltså inte att tillgodose sig med index så fort man försöker göra något unikt. Undra egentligen hur många av 2014 årgången med bättre Hd resultat som lever. Hade också varit riktigt intressant och sett hur många av dom som gått bort pga sin hd/ ed status.
Jag vet iaf en sak att på Stora Stockholm 2022 hände något väldogt ovanligt att 3 veteran hundar (2 kullsystrar från All Brand Bordeaux och sen Canuck) fanns på plats, som tävlat flitigt under året med stående ovationer. Sen att ingen av dom föll domare G.S på läppen, är ingenting annat än okunskap och besynnerligt. Men det jag vet är att av dom 3 veteranerna  är ingen av dom friröntgade. Men tyvärr finns det bara 1 kull efter den ena av dom och det är efter Canuck.
Så vart är alla friröntage 2012-2013-2014 hundarna? Jag har sagt det förr och jag aöger det igen, tror vi är lite ute och reser på djupt vatten.