Svensk Vinnare 2022

12.02.2023
Stockholms Hundmässa 2022.

Det tog mig rättså exakt 2 månader efter utställningsdagen att sammanfatta min åsikt om katastrof bedömningen.   

Började först skriva ett långt lite halv argt inlägg, men raderade det. Egentligen kanske det inte var argt. Det var nog mest bara av frustration och jävligt mycket besvikelse. 

Åter igen bevisar det att en sk rutinerad domare inte har koll på vår rasstandard, eller när man gör skillnad på hund och hund. Ena hunden backar vid tandvisning, andas in, med ett strypkoppel runt halsen, domaren ställer till med en jävla scen och hytter med händerna att hunden morrar (fast den absolut inte gjorde det) - o då blir den diskad. Nästa hund backar, men där får ägaren visa tänderna själv och springa 15 varv i ringen när hunden inte rör sig ok - men åndåså vinner den en titel. Ingen av dessa hundarna var mina, så åter igen mothuggs grej eller något. Och nej, detta handlar inte om ägarna till hundarna. 
Det handlar om domaren i detta fallet. 
Är detta okunskap av rasen?
Glad och tacksam valde jag att ta med min Canuck 8 år till vinnar utställningen, för att bevisa att medellivslängden kan vara högre än medel 5-7 år. Ett par veckor tidigare hade han fått stående ovationer på Dansk Vinnare, i Stockholm får han GOOD för att han påvisas alldeles för smal. 54 kg, 8 år gammal Bordeaux med muskelavtappning i kropp och skalle. Men fortfarande lika pigg, galet pigg på vart enda löptid och rör sig med en svajande svansföring - just av bara glädje! Det fanns två klasser jag kunde anmäla han i CHAMPION KLASS vs VETERAN KLASS, givetvis valde jag det sistnämnda pga hans höga ålder. Jag som ägare till en sådan hund är otroligt stolt och tacksam att kunna visa upp en sådan gammal hund. Men domaren tycker han är GOOD. 

Delma fick nedslag på "lite slarvig tandrad" - fast hon har stora tänder och en kanon tandrad. Kollade domaren i en annan hunds mun eller är man bara så ointresserad av sin bedömning? 


Dante springer in ett Bästa Junior Hane och hamnar 2 BHKL. Direkt efter måste jag ut med han och in med Delma som startar i Juniorklass Tik. Då blir jag stoppad av domaren o ringsekriteraren att jag ska fylla i en lapp för Dante "hade blivit utvald" att göra doping test. 
-NU?! utbrister jag lite panikartat.
-Vadåd, har du något och dölja eller? Gör du inte det så kommer hunden mista sin titel..! Fick jag tillsvars. 
Jag har absolut inget att dölja, men jag hade en hund som skulle ut ur ringen och en ny som skulle in. Klassen började och jag stod fortfarande kvar i ringen med fel hund och en ältande ringsekriterare.

Svaret på domingtestet tog drygt en månad, givetvis negativt. Vilket som är positivt, så han fick tmsin Junior Vinnar Titel tillslut.. 


Jag kan ta ett annat exempel; jag har med mig Atena 6.5 år gammal för att egentligen tävla i avels/uppfödarklass. Atena 6.5 år, 2 kullar i bagaget, god kondition för sin ålder och fortfarande en av de tikarna som placerat sig främst under de åren hon tävlat - så ja i 6 år då.. ( minus pandemin). Läser man hennes bedömning så blir man orolig. Det låter som något katten släpat in. Sen tar man in samma tik i avelsklass och 4a av hennes avkommor. Då berömmer domaren avelsklassen och hennes nerärvnad som fint koncept för rasen, trots storlekaskillnad.. jag skulle kalla det tydlig könsprägel. Tikar är tikar, hanar är hanar. Inte för mycket, inte för lite. Samma starka drag, samma starka benstomme, starka skallar - men åter igen TYDLIG könsprägel. Atena går ut och kvar står 4a av hennes excellent avkommor för uppfödarklass bedömning; helt plötsligt har dom bra storlek och fin könsprägel- men placerar sig som 2a - efter samma grupp som dom precis vann mot. Vi snackar 5 minuters skillnad. Detta handlar somsagt inte om uppfödare eller andra ägare som var där. Poängterar igen att det handlar om domaren. 
Av mina hundar så har dom under året plockat 11 cert, 4 nordic, 8 BIR, 4 BIM, Köpenhamns vinnare, Köpenhamns Junior Vinnare, 2 Svenska Champion , 2 Dansk Champion, några danska junior cert, dk junior cacib, se resv cert o resv cacib..kan mycket väl glömt något.. men i Stockholm visar ingen den kvaliteten (mer än Dante) som är den enda som får ett CK - av mina 6 hundar. 
Jag är extremt självkritisk mig själv och mina hundar och ja, jag hade inte plockat med något av dem om jag inte hade tyckt att dom inte håller för att få en bedömning i Sverige enda vinnartävling. Så vem dömmer felaktigt utifrån domarkompendiet, alla de domare jag ställt för under året, eller domaren på Svensk Vinnare? 

Vad ställs egentligen för krav på en domare som får dömma under FCI? När man läser allas bedömningar så på flera ställen är det poängterat att dom är mer eller mindre fransyska. Men ändåså placeras minst två hundar fram som definitivt inte har rätt mönster i rörelseapparaten. Man gnuggar sig i huvudet och tänker "milde tid, får det ens gå till såhär?". Jag drar paralellen till mitt jobb - till andra jobb. Inte fan får man va kvar på sitt jobb om inte du är plikttogen och duktig på det du gör? Varför kan denne då inte vår rasstandard? Varför ställs det inte hårdare krav? Definitivt på titel och vinnarutställningarna. För att vara domare är ju också ett jobb.. visst? Detta gör mig så besviken och orolig inför rasens framtid. 

Och åter igen. Till alla er uppfödare som driver aktivt uppfödning - som aldrig dyker upp på en endaste utställning. Vart är ni?  Min älskade Evaland Too Da Loo fick dagen till ära ha sin uppfödare och vår kära vän Anastasija Prohorova som handler. Vilken handling 🫶 nu väntar Europa för oss i år ❤️